„Este un fenomen ușor ciudat, pentru că nu știu dacă este normal ca locul 60 să bată jucătoare de top 10. Sau locul 150, 160. Mi se pare totul puțin haotic, nu mai sunt niște valori clare. Se poate întâmpla orice.
În trecut, erau generații clare, începând cu Chris Evert și Martina, Monica Seleș cu Steffi (n.r. – Graf). Favoritele, la turneele mari, nu pierdeau înainte de sferturi. Nu erau la fel de multe surprize, categoric”, a afirmat Cătălina Cristea, pentru ProSport.
Cătălina Cristea admite: „Sunt câteva meciuri pe care nu le voi uita cât o să trăiesc! Unul a fost cu Barbara Schett, care comentează acum la Eurosport. Unde am avut opt mingi de meci! Și am pierdut! Sunt două meciuri care mă vor bântui – am mai jucat un meci la Hamburg, la turneu de 500.000 unde am condus cu 5-1 și 40-15 în decisiv, dar am pierdut”, spune Cătălina, care se referă apoi la generațiile care vin din urmă:
„Încerc să explic nu doar sportivilor, ci și oricărei persoane cu care mai stau de vorbă pe partea asta sportivă. Sunt lucruri care se întâmplă și la nivel înalt și la copii, peste tot. Pentru că cei care sunt la început de drum și nu au experiență, au impresia că: uite, copilul ce greșeală face! Și încerc să le spun că nu este chiar așa. Nimeni nu se poate transpune în pielea celui care este pe teren, și îi tremură mâna, și se roagă la Dumnezeu să greșească celălalt o minge! Este foarte greu sportul acesta, cel puțin din punct de vedere psihic, este foarte solicitant. Pentru că la un moment dat, toată lumea este super-antrenată, are tehnică bună, are tactică bună și este foarte bine pregătită fizic. Și diferența se face fix la cap. Care este mai puternic, cine rezistă mai mult, cine e mai ambițios și are putere să se mobilizeze.”